Blog

Tips and tricks

Hoe je goede voornemens in 2017 zeker uitkomen

Dennis Buist
14 november 2016
Tips and tricks

Misschien ken je het, eind december besluit je vol goede moed een paar dingen echt anders te gaan doen; Stoppen met roken, gezonder eten, meer sporten. Maar halverwege januari is het eerste pakje weer gerookt, de gezonde maaltijd vergeten en liggen de sportschoenen weer in de kast. 85% van de mensen die goede voornemens hebben zijn er na 2 weken al mee gestopt

Waarom is het zo moeilijk goede voornemens vol te houden?

De eerste reden is dat het een ingesleten patroon is. Ingesleten kan je hier letterlijk nemen. Als je een handeling vaak doet komt in je zenuwstelsel een laagje myeline over de zenuwbaan waardoor die handeling gaat. Hierdoor wordt die baan steeds sterker en volgt het gedrag automatisch. Roger Federer, de voormalig nummer 1 tennis speler van de wereld, slaat automatisch een hele goede service. Zijn lichaam weet precies hoe het dat moet doen, zijn zenuwbanen die hier verantwoordelijk voor zijn, zijn dik omhuld met myeline. Helaas gebeurt dit ook met gedrag dat we niet willen. Als we bijvoorbeeld roken, zijn deze zenuwbanen ook omhuld met myeline.

De tweede reden is dat onze hersennen verandering associeren met gevaar. 10.000 jaar geleden betekende verandering gevaar voor het overleven. In een nieuwe omgeving is misschien geen eten of veiligheid. Daarom voelen we letterlijk weerstand in ons lichaam als we proberen te veranderen. Het is een oud overlevings mechanisme dat zegt: Niet doen, dit kan je dood worden!. Ondanks dat dit allang niet meer aan de hand is, is dit mechanisme nog steeds actief.

6 tips voor succesvolle voornemens

Als je dan toch wilt dat je goede voornemen niet alleen een voornemen blijven wat kun je dan doen? Hier zijn 6 tips die er voor zorgen dat jouw voornemens van 2017 wel een succes worden

tip 1: Maximaal 2 goede voornemens. Onderzoek laat zien dat we maar een beperkte vooraad wilskracht en dicipline hebben. Door teveel goede voornemens te hebben raakt die vooraad wilskracht snel op en wordt het lastig om door te zetten.

tip 2: Kleine stapjes. Als je al een jaar niet gesport hebt. Neem niet meteen voor 3x per week te gaan sporten. Begin met 1x per week en bouw het iedere maand op.

tip 3: Wees specifiek. Als je meer gaat sporten of gezonder gaat eten, wat ga je precies doen? Iedere woensdag hardlopen is beter dan 1x per week sporten. Iedere dag gezond ontbeiten is beter dan ‘ ik ga meer op mijn eten letten’ Hoe specifieker we zijn, hoe eerder het een nieuwe gewoonte wordt en we weer een nieuwe myeline laag kunnen bouwen zodat het goede voornemen vanzelf een automatisme wordt.

tip 4: Verwacht verzet. Verwacht alvast dat het af en toe moeilijk gaat worden en dat je misschien een mistap maakt. Door dit alvast van te voren te verwachten, ontmoedigt het je later minder en is het makkelijker om door te zetten

tip 5: Maak het jezelf makkelijk. Als je iedere maandag wilt sporten in de ochtend. Zorg dat je je spullen de voorgaande avond al klaar zet.

tip 6: Zoek iemand die je verantwoordelijk houd en je helpt. Veranderen is een stuk makkelijk als je deelt met je vrienden wat je gaat doen. Als je zegt dat je gaat stoppen met roken en je verteld het aan je vrienden en collega’s dan wordt de drempel veel hoger om weer te beginnen. Ook kunnen ze je helpen als je de neiging hebt om stiekem weer een sigaret op te steken